Back to top
Tenniscourt Philippe Chatrier Roland Garros

Aflevering 1 - Het ontstaan van het Roland Garros project

Flexlight range
Flexlight
Xtrem TX30-II
Shading
Doorschijnende daken
Frankrijk
Parijs
Zij werken aan dit project
Ontwerp: FFT / ACD GIRARDET / DVVD
Realisatie: VINCI / CIMOLAI / TENSAFORM
Een nieuwe architectuur voor de Philippe-Chatrier tenniscourt

Het ontstaan
Het herstructureringsplan van de centrale court, opgestart door de Franse tennisfederatie (FFT), kadert in een omvangrijk project om het Roland Garros tennistoernooi te moderniseren. De werken werden gespreid over 3 jaar (2017-2020). De renovatie van de court moest voldoen aan drie basisvereisten gesteld door de FFT: de voortzetting van toernooien overdag tijdens slecht weer garanderen, de organisatie van avondwedstrijden mogelijk maken en de kwaliteit van de voorzieningen verbeteren voor de gebruikers, o.a. de spelers. Het was ook belangrijk dat de centrale court zijn status als openluchtstadion zou behouden, badend in licht en zon.

Een symbolische plaats met een rijk verleden
Roland Garros is veel meer dan een jaarlijks terugkerend sportevenement. Het is een plek die doordrenkt is van geschiedenis waar een bijzondere sfeer heerst, die gewaardeerd wordt zowel door de spelers als door het publiek. De charme en het karakter van het stadion moesten in het kader van deze renovatie behouden blijven. Stadia zijn vaak iconische plekken in steden over heel de wereld, die zich onderscheiden door hun architectonische waarde en de kwaliteit van het omhulsel rond de tribunes. Het is het eerste waarneembare en sterke visuele element dat de aandacht van ver trekt. Dikwijls is een stadion een herkenningsbaken in een stad.

Het concept

Het concept

Het architectonisch project wou de indruk van lichtheid wekken in functie van de verschillende bouwlagen in de hoogte, beginnend met een betonnen sokkel en eindigend met een constructie van staal en membranen. Het dak als zodanig bestaat uit 11 onafhankelijke vleugels die zich ontvouwen. Eenmaal opgevouwen, zijn ze in elkaar geschoven boven de noordelijke tribune van de court. Het ontwerp van de dakelementen is geëvolueerd naar een formele analogie geïnspireerd op de vleugels van de dubbeldekker van Roland Garros, de gelijknamige vliegenier van het toernooi.

Aile rétractable court Philippe Chatrier Roland Garros

Materialen
De structuur van de vleugels bestaat uit stalen profielen vervaardigd door het Italiaans bedrijf Cimolai uit de regio van Venetië. De flexibele bekleding bestaat uit een composiet membraan van Serge Ferrari, geselecteerd op basis van strenge criteria omtrent duurzaamheid, waterdichtheid, hoge doorschijnendheid en akoestiek. Het dubbel gebogen en gespannen membraan in combinatie met de dimensionele stabiliteit van de” Précontraint®” technologie, maakt het mogelijk om de unieke vorm te realiseren die door de architect is ontworpen.

 

Wenst u meer te weten? Ontdek aflevering 2 van onze Roland Garros saga.

DVVD, architect en ontwerper van de intrekbare overkapping

"Geïnspireerd door de dubbeldekker van de Franse vliegenier Roland Garros, zijn de elementen waaruit het dak bestaat - qua vorm, materiaal en structuur - als een vliegtuigvleugel opgebouwd”.

Producten